Geluidsoverlast door de A12
Hierbij de reactie aan één van onze bewoners na het aankaarten van de blijvende geluidsoverlast van de A12:
Reactie van Rijkswaterstaat:
“Naar aanleiding van uw vraag eerst een algemene uitleg over geluid vanwege het verkeer op rijkswegen en vervolgens de beantwoording toegespitst op uw situatie.
Geluidmonitoring rijkswegen algemeen
Voor de beheersing van toenamen van geluid langs rijkswegen door bijvoorbeeld verkeerstoename heeft Rijkswaterstaat sinds 2012 een monitoringssysteem om jaarlijks de geluidsituatie langs rijkswegen te toetsen. Ten behoeve van dit monitoringssysteem zijn wettelijk geluidproductieplafonds vastgesteld. Deze plafonds zijn vastgesteld voor fictieve referentiepunten gelegen langs de rijksweg. Jaarlijks worden alle referentiepunten doorgerekend met getelde gemiddelde verkeersgegevens en bij (nadere) overschrijding van het Geluid Productie Plafond (GPP) wordt bekeken of maatregelen noodzakelijk en doelmatig zijn.
De wettelijke normen zijn gerelateerd aan ervaren hinder bij grote populaties, waarbij de balans is gezocht tussen beperking van hinder/bescherming gezondheid versus economische en ruimtelijke ontwikkeling en benodigde kosten voor geluidmaatregelen (doelmatigheid). Dit is een politieke keuze. Rijkswaterstaat doet haar werk binnen de wettelijke bandbreedte waarmee objectiviteit en een landelijke consistente aanpak geborgd worden. De ervaren hinder kan van individu tot individu verschillen, maar kan en mag geen rol spelen bij de door Rijkswaterstaat te treffen geluidsmaatregelen. Alle situaties worden door Rijkswaterstaat langs dezelfde wettelijke maatlat gelegd. Meer informatie over geluid langs rijkswegen en de RWS-brochure ‘Geluid langs rijkswegen’ kunt u vinden op: https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wetten-regels-en-vergunningen/geluid-langs-rijkswegen
Geluidmonitoring A12 ter hoogte van de wijk Bloemendaal
Uit de geluidmonitoring in de afgelopen jaren is gebleken dat er op de A12 ter hoogte van o.a. Reeuwijk sprake is van dreigende overschrijdingen van de vastgestelde geluidproductieplafonds. Reden is de groei van het wegverkeer. Als gevolg hiervan is het toepassen van een bronmaatregel in onderzoek geweest. Het toepassen van een nog stiller type wegdek van tweelaags zeer open asfaltbeton is doelmatig gebleken. Hiermee wordt de geluidsbelasting met circa 1,5 tot 2 dB verlaagd. Voor het aanbrengen van dit wegdek is het groot onderhoud van de A12 naar voren gehaald. Momenteel is dit in 2024 gepland. Momenteel is door de Corona pandemie en de wettelijke snelheidsverlaging tot 100 km/u overdag een lichte verbetering opgetreden in de geluidssituatie op de rijkswegen. Vooralsnog heeft dit geen gevolgen voor het uitvoeringjaar 2024.”
Als bewonersvereniging de Twaalf Hoeven zullen we ons beraden op verdere stappen, in samenspraak met wijkteam Plaswijck.